3 Fase rail & Toebehoren

CONTACT RAILSYSTEEM VERLICHTING



Het verschil tussen een 1 faserail en een 3 fasenrail

Als je op zoek bent naar railverlichting, zal je ongetwijfeld al gehoord hebben van 1 of 3 fasesystemen of van 1 en 3 circuit tracks en Wat is het verschil.

Wat is een fase?

In een standaard elektriciteitskabel met drie aders vinden we één fasedraad, één nuldraad en één aarddraad.

De fasedraad is de draad die onder spanning staat ten opzichte van de aarde en de nuldraad. De fasedraad zorgt, samen met de nuldraad, dat de elektrische stroom van a naar b gaat. ofwel naar het aangesloten apparaat gaat.

1 fase railsysteem

1 fase draad

 

1 fase railsysteem aansluiting

1 fase railsysteem

 

Bij 1 faserails loopt de elektriciteit maar tussen twee draden, de fasedraad (L) en de nuldraad (N). Dit wilt zeggen dat alle lichtbronnen op de rail samen aangestuurd worden en dus ook altijd samen gedoofd of aangeschakeld worden. Als 1 Uit /In geschakelt wordt, gaan ze allemaal aan of uit. Ze zijn dus niet apart van elkaar aan en uit te schakelen.

 

3 fase railsysteem aansluiting

3 fase railsysteem

 

3 fasenrails werken met drie fasedraden (L1, L2, L3), die elk apart met de nuldraad (N) gecombineerd kunnen worden. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om op je rail drie verschillende circuits te maken (vb. hanglampen, spots, tl, pendels). Deze kunnen alle drie apart bediend worden.
Om effectief de drie circuits van de 3 fasenrail te kunnen gebruiken, moet deze aangesloten worden op een vijfaderige elektriciteitskabel.

Voor- en nadelen

Afhankelijk van wat u wilt en waar uw voorkeur naar uitgaat. Met het  3-fasensysteem zijn meer mogelijkheden te creeëren dan met een 1 fase systeem.

Voordelen:

  • 3 fasenrails bieden de mogelijkheid om drie verschillende circuits te creëren. Deze drie circuits kunnen elk apart bediend worden.
  • Er is meer keuze met 3 fasen systeem dan met de 1 fase systeem.
  • Een 3 fasenrail is gemakkelijker te installeren. Er is meer plaats om je kabels weg te werken, omdat ze iets groter zijn. Hierdoor zijn ze ook steviger en stabieler.
  • Je hoeft geen drie verschillende circuits te creëren met je 3 fasenrail, je kan ze ook gebruiken als 1 faserail, het is maar net waar de voorkeur naar uit gaat. Om een 3 fasenrail als een 1 faserail te gebruiken, verbind je L1, L2 en L3 met elkaar. Daarna maakt het niet uit in welke stand de schakelaar van de spots staat, ze branden altijd.
  • Op een 3 fasenrail kan je drie maal zoveel vermogen installeren (interessant voor bedrijven van bijvoorbeeld showrooms en bedijfshallen met veel spots op lange rails).

Nadelen:

  • 3 fasenrails kosten iets meer dan een 1 faserail.